fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Kim Borg
Immortal Recordings 1952-1954

FUGA 9210

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Levylle on koottu Kim Borgin (1919-2000) varhaistuotannon keskeiset äänitteet vuosilta 1952-54, jolloin Borgin ääni oli parhaimmillaan. Kaikkien aikojen menestyneimpiin suomalaislaulajiin lukeutuvalta Borgilta ei ole ollut omaa cd-kokoelmaa Suomessa saatavilla enää vuosiin.

Uusi levy tuo tuttujen klassikoiden lisäksi saataville kaikkiaan yhdeksän ennenjulkaisematonta esitystä, jotka Borg äänitti Saksassa uransa alkuvaiheessa. Näiden joukossa ovat mm. Löwen balladit "Edward" ja "Tom der Reimer" sekä Schubertin liedit "Meeres Stille", "Der Musensohn" ja "Erlkönig" sekä sellaiset bravuurinumerot kuin "Kaksi krenatööriä" sekä Musorgskin "Kirppu". Levyllä on myös ooppera-aarioita sekä hengellisiä lauluja.
Levyn kappaleet

1. O Isis und Osiris (Mozart: Die Zauberflöte)
2. In diesen heil'gen Hallen (Mozart: Die Zauberflöte)
3. La calunnia è un venticello (Rossini: Sevillan parturi)
4. Smirenny inok (Musorgski: Boris Godunov)
5. Komm, süsser Tod (Bach)
6. Dank sei dir Herr (Händel)
7. Die Ehre Gottes aus der Natur (Beethoven)
8. Edward (Loewe)
9. Tom der Reimer (Loewe)
10. Die wandelnde Glocke (Loewe)
11. Hochzeitslied (Loewe)
12. Litanei / Am Tage aller Seelen (Schubert)
13. Meeres Stille (Schubert)
14. Wanderers Nachtlied II (Schubert)
15. Erlkönig (Schubert)
16. Der Musensohn (Schubert)
17. An die Leier (Schubert)
18. Der König in Thule (Schubert)
19. Die beiden Grenadiere (Schumann)
20. Seminaristi (Musorgski)
21. Kirpun laulu (Musorgski)

1-4: Munich Philharmonic Orchestra, Artur Rother
5: Hjalmar Jensen, urut
6-7: Mögens Wöldike, urut
8, 15: Erik Werba, piano
9-10, 13-14, 16: Hans Altmann, piano
11, 17-19: Michael Raucheisen, piano
12: orkesteri, Kai Mortensen
20-21: Klaus Billing, piano


Arvioita levystä

Kim Borg (1919-2000) oli bassolaulajiemme pitkässä ja komeassa sarjassa ensimmäinen kansainvälinen tähti. Hänen instrumentistaan ei puuttunut voimaa tai syvyyttä, mutta siinä oli myös sellaista hienostuneisuutta, jota ei monelta muulta ole löytynyt. Siksi Borgilta luonnistuivat muhkeiden oopperaosien ohella herkkävireiset yksinlaulut, Loewen balladien tai Schubertin liedien hauraammat äänenpainot. Fugan kokoelma esittelee Borgin äänen varhaisessa kukoistuksessaan vuosina 1952-54, intonaatio vuorenvarmana ja legato lämpimän vuolaana. Sarastron ja Basilion aariat ovat joidenkin muiden näytteiden ohella julkaistu aikaisemmin Finlandia-sarjan boxissa, jota ei enää vuosiin ole ollut saatavana. Levyllä on merkittävä määrä myös uutta materiaalia, joka on siirretty pieteetillä uuteen formaattiin. Näissä levytyksissään Borg kelpaa esikuvaksi kenelle tahansa nykyajan laulajalle, koti- tai ulkomaiselle.
- Antti Häyrynen (Rondo 2/2006)

Kim Borgin soololaululevyjä ei ole ollut saatavilla enää vuosiin. Varhaiset 1950-luvun alun äänitteet palkitsevat: Borgin ääni toimii niissä uskomattoman monipuolisesti alimmasta bassorekisteristä korkean baritonin yläalueeseen saakka. Sarastron, Basilion ja Pimenin aariat ovat muhevia. Suurimmat yllätykset tarjoavat ennen julkaisemattomat Carl Loewen balladit ja Franz Schubertin laulut. En ole aiemmin kuullut saksalaista lauluaineistoa yhtä rehevästi karakterisoituna ja täydesti äänellä näyteltynä. Borgin korkeat pianissimot lumoavat!
- Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat 27.1.2006)

"Kim Borgin ääni hurmaa"
- Jukka Määttänen (Nykypäivä 2005)