fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Wähäpaimen
Sielunwäreitä

FUGA 9235

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Olarin seurakunnan kamarikuoro Wähäpaimen syntyi kirkkokuoron pienryhmästä viime vuosisadalla. Kuoroa johti pitkään dir. mus. Tauno Satomaa. Vuodesta 1998 kuoroa on johtanut kanttori Sari Rantanen (nyk. Rautio). Kuoro on konsertoinut kotimaan lisäksi Saksassa, Unkarissa, Ruotsissa ja Italiassa. Sielunwäreitä on Wähäpaimenen ensimmäinen äänite. Siihen on koottu kuorolle vuosien varrella rakkaaksi tulleita lauluja. Levyllä soivat kuoron lisäksi Erkki Raution sello, Päivi Hakomäen urut, Tuomo Huhdanpään lyömäsoittimet sekä kolmihenkinen kanteleryhmä. Levyn päättää Mendelssohnin "Hear My Prayer", solistina sopraano Päivi Kantola.Levyn kappaleet

1. Herraa hyvää kiittäkää (Heinrich Albert)
2. Maan sato elonaikaan (trad.)
3. Veisaan Jeesus kiitoksen (Johann Grüger)
4. Tule, Pyhä Henki (Ilmari Rautio)
5. Det är vackrast när det skymmer (Kaj-Erik Gustafsson)
6. O Herre, i dina händer (Sulo Salonen)
7. Nyt maailman ahdistavan pois torjun (trad.)
8. On laupeus sanomaton (trad.)
9. Maan korvessa kulkevi (P. Hannikainen)
10. Song of Praise, Psalmi 148 (Knut Nystedt)
11. Ja enkeli näytti minulle elämän veden virran (Juhani Haapasalo)
12. Our Lady of Tenderness (Juhani Haapasalo)
13. Soi kunniaksi Luojan (Sibelius)
14. Tyydy sielun, Herran tahtohon (trad.)
15. Jeesuksen muisto ihana (Piae cantiones)
16. Jeesus Kristus turvanamme (Piae cantiones)
17. Pienen iltarukous (Eero Erkkilä)
18. Hear My Prayer (Mendelssohn)

1-3: kanteleryhmä (Anu Alviola, Anna-Karin Korhonen ja Jenni Vartiainen)
7-8: Erkki Rautio, sello
10: Tuomo Huhdanpää, lyömäsoittimet
11, 18: Päivi Hakomäki, urut
18: Päivi Kantola, sopraano

Arvioita levystä

Olarin seurakunnan kamarikuoro Wähäpaimen on ensimmäiselle äänitteelleen koonnut vuosien saatossa rakkaaksi muodostunutta kristillistä kuoromusiikkia. Lämminhenkiset tulkinnat saavat osakseen muun muassa Tule, Pyhä henki, Soi kunniaksi Luojan, Jeesus Kristus turvanamme ja Maan korvessa kulkevi. Vuodesta 1998 kuoroa luotsannut Sari Rantanen on työstänyt kuoron soinnin tasaiseksi ja yhtenäiseksi. Työtä on tehty hartiavoimin ja kuoron ensimmäinen äänite onkin miellyttävä kokemus kaikin puolin. Lisämausteen äänitteelle tuovat taidokkaat soitinosuudet, jotka hienosti täydentävät kuuntelukokemuksen ajattomuutta henkivää tunnelmaa.
- Jan Mikael Vainio (Aksentti 6/2008)

Oletteko huomanneet, että kaikenlaisia kulttuuritapahtumia mainostetaan sitä enemmän mitä runsaammin tapahtumassa on mukana ”vierailijoita”? Esiintyjät, jotka tulevat muualta, koetaan yleensä hienommiksi ja kiinnostavimmiksi kuin oman kylän kyvyt. Ruoho on turhan vihreätä kulttuuriaidan toisella puolella, mutta Espoossa aidan yli hyppimiseen ei ole syytä. Espoo on hyvätasoisten kuorojen kaupunki. Meillä on varaa valita: voimme kuunnella espoolaista kuoroa, joka on maailman huipputasoa tai tyytyä espoolaisiin, jotka edustavat vaatimattomasti vain Suomen huipputasoa. Kaikkia tasoja löytyy.
  Kirkkomusiikin saralla nouseva tähti on olarilainen Wähäpaimen. Se on laadukas, erittäin tiiviisti mutta kevyesti soiva ryhmä. Ohjelmistossa on ollut ilahduttavaa rohkeutta, sillä esitykset eivät pelkästään toistele kuoro-ohjelmistojen itsestäänselvyyksiä. Ilahduttavaa on myös rohkeus tarttua isoihin teoksiin, jotka vaativat kovaa sitoutumista.
  Wähäpaimen ei ole aivan uusi tulokas, sillä ryhmä syntyi Olarin kirkkokuoron suojissa pian kaksikymmentä vuotta sitten.
  Ja kuten tapoihin kuuluu, kuoron pitää tehdä levytys. Olarilaiset ovat osanneet tehdä ensilevystään uskottavan pakkauksen. Se on Fugan kustantama, levyn kannet ovat näyttävät, äänitys ammattitaitoista. Tämä lista on syytä erikseen todeta, sillä monien kuorojen ensijulkaisut ovat hätäisesti tehtyjä kyhäelmiä, joiden ulkoiset puitteet eivät ole kunnossa.
  Yksittäisinä kappaleina Sielunwäreitä-levy soi komeasti. Muutamissa kappaleissa sello, urut, lyömäsoittimet ja kanteleet antavat soinnille hienostuneen muhevan pohjan, josta laulusovitukset kasvavat vahvana. Hienoa työtä.
  Levyn heikkous on kokonaisuus, sillä se ei muodosta yhtenäistä tarinaa – mikä onkin kuorolevyjen usein kuultu ongelma. Sielunwäreiden kannessa mainitaankin, että materiaali on koottu ”vuosien varrella rakkaaksi tulleista lauluista”.
- Mikko Hormio (Esse 17.12.2007)

Kirkkomusiikin wäreitä
Kunnianhimoinen ja hyvin harjoitettu Olarin seurakunnan kamarikuoro Wähäpaimen johtajanaan Sari Rantanen on koonnut ensilevylleen harmonisen valikoiman kirkkomusiikkia. Sielunwäreitä-levyllä kuoron skaala ulottuu virsistä ja vanhoista kirkkolauluista Felix Mendelssohniin ja Juhani Haapasaloon. Piae cantiones -perinteen mukaisia lauluja on levyllä eri sovituksina mukana kolme. Ne soivat erityisen kauniisti. Samoin mieltä kiinnittävät kaksi Haapasalon lyhyttä kirkkolaulua: ne ovat kirkkaita kuin vesi. Mendelssohnin psalmissa Kuule rukoukseni laulaa solistina sopraano Päivi Kantola, joka kuivankirkkaalla äänellään selviää tehtävästä hyvin. Suorastaan ylelliseltä kuulostaa monissa sovituksissa Erkki Raution sello. Kanteleryhmä säestää hienovaraisesti esimerkiksi levyn aloittavaa virttä Herraa hyvää kiittäkää. Ensilevyjä usein vaivaava sillisalaattimaisuus on tässä vältetty valikoimaa huolella harkitsemalla.
- Eila Jaatinen (Vantaan Lauri 4/2008)

Raikkaita virsiä
Wähän ärsyttää tuplaween käyttö kuoron nimessä. Tämän alkuärsytyksen yli oli kuitenkin helppo päästä, kun pisti levyn pyörimään. Jo ensimmäiset tahdit saivat minut vakuuttuneeksi, että tämä levy kuunnellaan loppuun asti!
  Erityisesti levyn kärkeen valituissa virsissä (Herraa hyvää kiittäkää, Maan sato elonaikaan) on sellaista rikkautta ja raikkautta, jota toivoisin useamminkin virsilaululta. Kuorolaisilla on puhtaat ja yhteen sointuvat äänet, ja instrumentteja on käytetty taitavasti ja ilmeikkäästi. Ensiarvoisen tärkeää on, että kuoro johtajineen on löytänyt sisältölähtöiset ilmaisut virsille.
  Niin, virsi tulee ymmärtää tässä yhteydessä avarasti. Omien tuttujen virsien lisäksi äänite sisältää myös kolme englantilaista ja kaksi ruotsalaista hymniä/virttä.
- Veijo Koivula (Sanansaattaja 24.1.2008)

Eino Leinon Helkavirsien Tyyrin tytti -runosta nimensä saanut Olarin seurakunnan kamarikuoro Wähäpaimen esittelee uudella Sielunwäreitä -äänittellään vankkaa musiikillista osaamista ja syvältä sielusta nousevaa tulkintaa. Niin kuin kristityn elämässä, niin myös Wähäpaimenen levyllä sielun "wäreet" pukeutuvat toisinaan herkkään rukoukseen ja synnin surun itkemiseen, toisinaan taas väkevään julistukseen Herran suurista töistä ja riemukkaaseen ylistykseen.
  Monipuolisen levyn avaa Soili Perkiön yllättävä ja koskettava, kansanlaulumaisen kepeä sovitus rakkaasta Herraa hyvää kiittäkää -virrestä kanteleryhmälle ja kuorolle. Samanlainen sovitus on myös Espoon herättäjäjuhlien tunnusvirrestä Veisaan, Jeesus, kiitoksen. Ahti Sonnisen kaksi tuttua siioninvirsisovitusta sellolle ja kuorolle heräävät aivan uuteen elämään erityisesti sellisti Erkki Raution vahvan tulkinnan ansiosta. Sibeliuksen perinteinen Soi kunniaksi Luojan sopii kuorolle yhtä hyvin kuin modernimmat teokset, joista korvaani miellytti erityisesti Knut Nystedtin Song of Praise.
  Soittajat soittavat sydämellä ja taidolla, kuoro soi kirkkaasti, puhtaasti ja tasapainoisesti kanttori Sari Rantasen osaavissa käsissä. Lopputulos huokuu huolellista työskentelyä, eikä ihme: jokaviikkoisten harjoitusten lisäksi Wähäpaimenella on neljästä kahdeksaan viikonloppuleiriä vuodessa.
  Työ on kannattanut - Sielunwäreitä on paras pitkiin aikoihin kuulemani kuorolevy!
- Samuli Korkalainen (Hengellinen kuukauslehti 3/2008)