fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Usko Viitanen
Laulu Kuujärvestä

FUGA 9240

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Baritoni Usko Viitasen (1928-2005) toinen CD-kokoelma täydentää pari vuotta sitten ilmestynyttä levyä "Italian Opera Arias and Finnish Songs" (FUGA 9190) tarjoamalla loput säilyneet helmet taiteilijan tuotannosta vuosilta 1960-1979. Levy sisältää Uuno Klamin säveltämän nimiteoksen lisäksi mm. Mahlerin laulusarjan "Lieder eines fahrenden Gesellen" live-taltiointina sekä kohtauksia oopperoista "Daniel Hjort" ja "Punainen viiva". Suomalaista lauluosastoa edustavat Merikannon "Merellä" ja "Vertaus", Sibeliuksen "Svarta rosor", Hannikaisen "Äidin silmät" sekä Turusen "Sunnuntai". Levyn lopussa kuullaan viihteellisempinä numeroina mm. Hardelotin "Because", Bohmin "Still wie die Nacht", Tostin "Jäähyväislaulu" sekä Toivo Kärjen tango "Siks oon mä suruinen". Levyssä on 16-sivuinen kuvitettu booklet.


Levyn kappaleet

1. Kullervon valitus (Sibelius)
2. Svarta rosor (Sibelius)
3. Merellä (Merikanto)
4. Vertaus (Merikanto)
5. Äidin silmät (Hannikainen)
6. Laulu Kuujärvestä (Klami)
7. Daniel Hjortin monologi ruutiholvissa (Palmgren: Daniel Hjort)
8. Daniel Hjortin tunnustus (Palmgren: Daniel Hjort)
9. Agitaattori Puntarpään puhe: Aateveljet, aatesisaret (Sallinen: Punainen viiva)
10. Wenn mein Schatz Hochzei macht... (Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen)
11. Ging heut’ Morgen über’s Feld... (Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen)
12. Ich hab’ ein glühend Messer... (Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen)
13. Die zwei blauen Augen von meinem Schatz (Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen)
14. Sun luoja mulle loi (Hardelot: "Because")
15. Jäähyväislaulu (Tosti: "Chanson d'adieu")
16. Still wie die Nacht (Bohm)
17. Sunnuntai (Turunen)
18. Siks oon mä suruinen (Kärki)

1: RSO, Paavo Berglund
2, 5-6: RSO, Kari Tikka
3-4: Pentti Koskimies, piano
7-8: Radio-orkesteri, Leif Segerstam
9: Kansallisoopperan orkesteri, Okko Kamu
10-13: RSO, Okko Kamu
14-15: RVO, George de Godzinsky
16: Cyril Szalkiewicz, piano
17-18: Raimo Roiha, piano

Arvioita levystä

Viitanen
Laulumusiikin ystävät haukkoivat henkeään, kun vuonna 2004 julkaistiin levyllinen Usko Viitasen (1928-2005) aarioita: siinähän oli Suomen baritonikuningas, kansainvälisen tason oopperatähti! On erittäin perusteltua julkaista nyt loputkin arkistoaarteet, etenkin kun äänitykset ovat hyvää radiolaatua. Levyn aloitus häikäisee hurjuudella ja voimalla. Kullervon valituksessa Viitasen italialaisittain kalskahtava, metallisena hohtava ääni leikkaa vaivatta vaskivallin yli, ja taiteilijan elämäntarina antaa sanoille omakohtaisesti koettua paatosta. Yhtä väkevä on Agitaattori Puntarpään puhe Punaisesta viivasta. Tulkintojen syvyys ei suomalaiseen ohjelmistoon, vaan jatkuu Vaeltavan kisällin lauluissa. Levyn loppupuolelle on koottu pari kevyempää kappaletta malliksi siitä, että Viitanen säilytti tuntuman nuoruutensa viihdeuraan. Nykyisten oopperatähtiemme kannattaisi ottaa mallia siitä, kuinka Viitanen laulaa Siks oon mä suruinen: klassisellakin äänellä voi tulkita tangoa niin että yleisö puhkeaa kyyneliin.
- Kare Eskola (Rondo 2/2008)

Baritonilegendan huippuhetkiä
Baritoni Usko Viitasen ainutlaatuisesta laulutaiteesta on ilmestynyt aiemman italialaispainotteisen levyn (2004) jälkeen jo toinen cd, joka sisältää lauluhistoriamme eräitä huippuhetkiä. Merkittävä dokumentti on Uuno Klamin teoksen Laulu Kuujärvestä taltiointi. Viitanen on puhuttelevan teoksen itseoikeutettu tulkki. Yhtä legendaarinen on Aulis Sallisen Viitaselle Punaisessa viivassaan räätälöimä agitaattori Puntarpään puheen leiskuva toteutus. Laulunumerot näyttävät, kuinka Viitasen kiinteän ylväästä baritonista löytyy myös herkkyyttä.
- Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat 5.1.2008)