fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Markku Nuotio
Suomalaisia kansanlauluja

FUGA 9263

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Kattava kokoelma kauneimpia suomalaisia kansanlauluja. Laulujen tulkinnassa on pyritty mahdollisimman luonnolliseen ilmaisuun, niinpä taustalla visertelevä lintu, peukaloinen täydentää upeasti aitoa ja rauhaisaa tunnelmaa. Tätä levyä kuunnellessa mieli herkistyy tajuamaan kuinka ihanan kauniita ovatkaan suomalaiset kansanlaulut. Äänite on omistettu kaikenikäisille vauvasta vaariin.Levyn kappaleet

1. Aamulla varhain, kun aurinko nousi
2. Arvon mekin ansaitsemme
3. En voi sua unhoittaa poies
4. Honkain keskellä mökkini seisoo
5. Hyvää, hyvää iltaa
6. Istun järven rannalla
7. Jos voisin laulaa kuin lintu voi
8. Kalliolle kukkulalle
9. Kamanat kohottukohot
10. Karjalan kunnailla
11. Kotimaani ompi Suomi
12. Kukkuu, kukkuu kaukana kukkuu
13. Kun kävelin kesäillalla
14. Läksin minä kesäyönä käymään
15. Mieleni minun tekevi
16. Miksi laulat, lintuseni
17. Niin minä neitonen sinulle laulan
18. Ol’ kaunis kesäilta
19. Olet maamme armahin Suomenmaa
20. On suuri sun rantasi autius
21. Sä kasvoit neito kaunoinen
22. Taivas on sininen ja valkoinen
23. Kotini (Tiedän paikan armahan)
24. Tuoll’ on mun kultani
25. Tuonne taakse metsämaan
26. Tääll' yksinäni laulelen
27. Yksi ruusu on kasvanut laaksossa

Markku Nuotio, laulu
peukaloinen, laulu

Arvioita levystä

Kotimaani ompi Suomi
Tämä levy oli yllätys. Markku Nuotio, levyliike Fugan johtaja, laulaa siinä ihan yksin, vain peukaloinen, yksi Suomen pienimpiä ja viehättävimpiä laulajia Pohjois-Savon lintumailta, säestäjänään ja seuralaisenaan. Ja levyllä kaikuu 27 kaikkein rakastetuinta ja tunnetuinta suomalaista kansanlaulua! Niitähän me ennen koulussa lauloimme, ja niitä on laulettu suomalaisissa kodeissa ja kuoroissa. (...) Laulut kuullaan levyllä niiden alkusanojen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, ja niiden kesto on puolesta minuutista kahteen minuuttiin. Markku Nuotio ei tavoittele taidelaulua, vaan laulaa mahdollisimman luonnollisella äänellä. Mutta uskon, että juuri sellaisena tämä levy tavoittaa kaikenikäiset kuulijat. Ainakin itse jouduin tunnustamaan: "Se tunteheni voitti ja heltyi syömmeni."
- Pentti Ritolahti (Sana 12.2.2009)

Alkuperäistä ihmisääntä
Ilman säestystä kuultava laulu lienee ihmisen alkuperäinen tapa musisoida. Markku Nuotion tähän tapaan laulamat Suomalaisia kansanlauluja vie perusasioiden äärelle. Tästä musiikki on lähtenyt. Kyllä kansa tiesi. Nuotion laulamat kansanlaulut ovat sitä keski-ikäisten ja vanhempien suomalaisten osaamaa lauluaarteistoa, jonka taidot hankittiin muinoin kansakoulussa ja muussa menneen ajan yhdessäolossa. Toki monet niistä ovat myös nuorempien suomalaisten tuntemia: siitä ovat lukemattomat äänitteet ja kuoroesitykset pitäneet huolta. Näissä kansanlauluissa yhdistyvät yksinkertainen kauneus ja rauhoittava tempo.
- Jussi Rytkönen (Kotimaa 12.2.2009)

Tällaisena äänten runsauden aikakautena olisi tuskin mennyt läpi idea aikuisesta miehestä laulamassa yksinään ilman säestystä 27 suomalaista kansanlaulua, jos joku ammattilaulaja olisi tarjonnut sitä jollekin levy-yhtiölle. Näin erikoisen levyn pystyi toteuttamaan entinen Cantores Minores -poika, joka on itse levytuottaja. Äänitystyylin muunnuttua populaarimusiikin puolella tietoisen epämääräiseksi siten, että laulajaa kielletään ääntämästä sanoja liian selvästi, on rentouttavaa kuunnella levyä, jossa laulajalla ei ole kilpailijaa. Vain pikkulinnun vieno viserrys tuo välillä väriä yksinäisen miehen laulantaan. Ilman peukaloista 27 soololaulun kuuntelu alkaisi jo väsyttää. Ei toki tarvitse kuunnella kaikkea yhteen menoon, vaan osissa. Laulut ovat aakkosjärjestyksessä, joten niitä ei ole ryhmitelty kokonaisuuksiksi, jotka vaativat keskeyttämätöntä kuuntelua. Lapsille, joiden kotiympäristössä on vain naisia, on hyvä saada kuulla miesääntä. Vanhuksille, joiden muisti on rapistunut, levy palauttaa mieleen lapsuus- ja nuoruusajalta tutut laulut. Yksin kotona kuuntelevalle levy antaa hyvän pohjan laulaa itse mukana. Levykotelossa on 16-sivuinen vihkonen, jossa on kaikkien laulujen sanat suomeksi ja niiden sisältö kerrottu englanniksi. Sopii siis myös matkamuistoksi sellaiselle, joka ei halua ylisovitettuja tai liian komppivoittoisia suomalaisia kansanlauluja.
- Maisa Krokfors (Aksentti 9/2008)