fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Veikko Tyrväinen
Minä laulan sun iltasi tähtihin

FUGA 9280

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Unohtumattoman tenorimme Veikko Tyrväisen (1922-1986) keskeiset äänitykset on koottu tälle cd-levylle, joka sisältää myös ennenjulkaisematonta materiaalia. Kokoelmalla on äänitteitä vuosilta 1955-1972. Levyllä kuullaan ensikertaa Lenskin (Jevgeni Onegin) ja Canion (Pajatso) aariat Radion sinfoniaorkesterin kanssa tehtyinä upeina taltiointeina. Lisäksi mukana on aarioita oopperoista Tosca, Fedora, Don Giovanni ja Nummisuutarit sekä operetin helmiä (Mustalaisruhtinatar, Yö Venetsiassa, Iloinen leski ja Hawaijin kukka). Levyn loppuosa koostuu Tyrväisen tunnetuista tenorinumeroista: Tonerna, La serenata, Elegia, Kesäyö, Rarahu jne. Mukana on myös kokoelma Tauno Pylkkäsen ja Aarre Merikannon lauluja. Levy päättää Frans Linnavuoren V.A. Koskenniemen tekstiin säveltämä iki-ihana "Minä laulan sun iltasi tähtihin". Levyn kapellimestareita ovat Okko Kamu, Kari Tikka, Ulf Söderblom ja George de Godzinsky. Pianisteina toimivat mm. Meri Louhos ja Cyril Szalkiewicz. Veikko Tyrväinen muistetaan kauniista lyyrisestä äänestään sekä harvinaisen polttavasieluisista tulkinnoistaan.
Levyn kappaleet

1. Tähdet loistivat taivaan (Puccini / Tosca)
2. Recondita armonia (Puccini / Tosca)
3. Amor ti vieta (Giordano / Fedora)
4. Il mio tesoro (Mozart / Don Giovanni)
5. Niin muuttuu maailma (Emil Kauppi / Nummisuutarit)
6. Maalaa jo kasvos (Leoncavallo / Pajatso)
7. Oi minne, minne loittonitte päivät (Tshaikovski / Jevgeni Onegin)
8. On vastaanotto hauska... (Strauss / Yö Venetsiassa)
9. Lauluni soi yöhön etelän hämärtyvän (Strauss / Yö Venetsiassa)
10. Yksin oon, aina vain yksin (Lehár / Perintöruhtinas)
11. Vait' on huulet (Lehár / Iloinen leski)
12. Se on se lempi (Kálmán / Mustalaisruhtinatar)
13. Mä tahdon kaikkein sulle antaa (Abraham / Hawaijin kukka)
14. La Serenata (Paolo Tosti)
15. Elegia (Massenet)
16. Kesäyön serenadi (Mogens Schrader)
17. Tonerna (Carl Sjöberg)
18. En tiedä muistatko mua (Tauno Pylkkänen)
19. Ruskojen ruusut (Tauno Pylkkänen)
20. Maisema (Aarre Merikanto)
21. Talviset tilhet (Aarre Merikanto)
22. Kesäyö (Aarre Merikanto)
23. Tuoll’ laulaa neitonen (Jean Sibelius)
24. Kesäyö (Yrjö Kilpinen)
25. Rarahu (Sulho Ranta)
26. Minä laulan sun iltasi tähtihin (Frans Linnavuori)

Veikko Tyrväinen, tenori
1: RSO / Okko Kamu
2-4, 16-17: Meri Louhos, piano
5: Liisa Karhilo, piano
6: RSO / Kari Tikka
7: RSO / Ulf Söderblom
8-14: Radio-orkesteri / George de Godzinsky
15: Georgi Orentliher, piano
18-22: Cyril Szalkiewicz, piano
23-25: Naum Walter, piano
26: Studio-orkesteri / Einari Marvia

7: Pentti Tuominen, baritoni
12-13: Malmi Vilppula, sopraano

Arvioita levystä

Tenori hehkuu
Veikko Tyrväisen Minä laulan sun iltasi tähtihin vie kuulijan vuonna 1986 kuolleen tenorin laulutaiteen ytimeen. Tyrväisen ura Kansallisoopperassa kesti liki 30 vuotta, ja sinä aikana taiteilijan ja hänen yleisönsä välille syntyi kiinteä ja lämmin suhde. Äänilevyliike Fugan julkaisema ja uupumattomasti suomalaisten edesmenneitten laulajien levytysten parissa työskentelevän Tero Halvorsenin tuottama levy esittelee kattavan leikkauksen Veikko Tyrväisen laulutaiteesta. Mukana on 26 esitystä, joista puoli tusinaa julkaistaan nyt ensi kertaa kaupallisella levyllä. Yksi Tyrväisen huippurooleista oli Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Lenski, jota hän esitti menestyksekkäästi myös Moskovan Bolshoi-teatterissa sekä Pietarin Marinski-teatterissa. Bolshoin johtavan baritonin Pavel Lisitsianin kerrotaan sanoneen Tyrväiselle erään esityksen jälkeen: "Luulen, että olette maailman paras Lenski tällä hetkellä". Veikko Tyrväisen laulussa on aitoa slaavilaista tunteikkuutta, melodialinjojen vuolautta ja hienoja ohenteita. Levy piirtää kokonaisuudessaan kuvan tenoritaiteilijasta, jollaisen perään Kansallisoopperan nykyjohto voi vain kaihoten huokaista.
- Risto Nordell (Salon Seudun Sanomat 8.7.2009)

Vahvat esiintyjäpersoonat ovat oopperataiteen suola. Tenori Veikko Tyrväinen (1922–1986) oli suomalaisen oopperaelämän Suuri Taiteilija, joka esiintyessään laittoi likoon koko olemuksensa. Hän oli 1950-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun maamme suosituin ja käytetyin tenori. Tyrväisen kauniissa ja vangitsevassa äänessä on yhtä aikaa läsnä sekä valo ja kirkkaus että kaiho ja surumielisyys. Levyllä kuullaan Tyrväisen oopperatulkintoja, operettiaarioita ja lauluja. Monipuolinen taiteilija tunsi tyylilajit ja osasi herkistyä niiden tunnetilojen värähtelyille. Hänen esiintymisensä ei ollut enää teatteria, se oli enemmän: elämistä roolin sisällä. En koskaan ehtinyt nähdä Tyrväistä lavalla, mutta muutamat kuvatallenteet ovat antaneet hänestä kuvan taiteilijana, joka on todella antaumuksellinen, harvinaisen herkkä ja roolihahmonsa syvällinen ymmärtäjä. Uusi cd-levy vahvistaa näkemystä. Veikko Tyrväisen taide on kulttuurihistoriaa, joka ei saisi vaipua unholaan.
- Pekka Hako (Kauppalehti Optio 19.2.2009)

Rakastettu tenori herkkänä
Veikko Tyrväisen (1922-1986) ura kesti 27 vuotta keskeytyäkseen 1972 työpaineen aiheuttamaan aivoverenvuotoon. Onneksi hänen Canionsa ehdittiin filmata, minkä lisäksi äänitteitä on säilynyt ilahduttavasti. Kokoelmalevyllä on yleisön rakastamat tulkinnat Cavaradossin aarioista, Canion aaria sekä Lenskin aaria, jonka tulkkina Tyrväinen on ylittämätön suomalaistenori. 1950-luvun operetti- ja lauluäänitteissä saamme nauttia sävykkään herkästä kansainvälisen tason taiteesta. Levyn nimikkosävelmän, Minä laulan sun iltasi tähtihin, esitys on täydellisin kuulemani.
- Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat 3.1.2009)