Klassisen musiikin erikoisliike vuodesta 1960
- musiikkikirjallisuuden kustantaja vuodesta 2015

Vuodesta 1960 musiikkiliikkeenä ja levy-yhtiönä toiminut Fuga Oy on tätä nykyä myös kasvava suomenkielisen musiikkikirjallisuuden kustantaja. Kustannustoiminta alkoi vuonna 2015 laajasti kiitetyllä suomennoksella Sir John Eliot Gardinerin laajasta Bach-kirjasta Music in the Castle Of Heaven. Kymmenes kirjajulkaisumme ilmestyy loppuvuodesta 2023.

Etsimme jatkuvasti kiinnostavia musiikkiaiheisia käsikirjoituksia: ehdotuksia ja tarjouksia voi lähettää sähköpostitse, yhteystiedot sivun alalaidassa.

Tähän mennessä julkaistua:
John Eliot Gardiner, Musiikkia taivaan holveissa: J.S. Bach - muotokuva (2015)
André Gide, Chopin - merkintöjä, mielikuvia, muistoja (2017)
Thomas Voigt, Jonas Kaufmann - tenori (2019)
Jean Echenoz, Ravel - romaani (2020)
Tero Halvorsen, Seija Silfverberg - ballerina kuin liekki (2022)
Aulis Sallinen, Elän, kirjoitan (2022)
Kati Hämäläinen, Uusi vanha musiikki (2022)
Sari Rautio, Izumi Tateno - pianon samurai (2022)
Paavo Heininen (toim. Jan Blomstedt), Vastaan, väitän (2023)
Tero Halvorsen, Hannu Heikkilä - elämä oopperalle (2023)

    Tero Halvorsen
HANNU HEIKKILÄ
elämä oopperalle

2023 | 9789526878195 | 424 s. (sid.)

Oopperalaulaja Hannu Heikkilä (1922-2003) oli taiteenlajinsa monitaituri, suomentaja, ohjaaja, opettaja ja Sibelius-Akatemian Oopperastudion johtaja. Hän oli karismaattinen näyttämöhahmo, joka sai elää monta elämää kuninkaista palvelijoihin. Yleisön muistoissa ovat hänen aurinkoinen ja miehekäs oikeustaistelija-Figaronsa, tuskainen ja yksinäisyydessään kärsivä kuningas Filip II, harras kronikoitsijamunkki Pimen sekä Teatterilaivan sympaattinen Joe ja Ol' Man River.

Lämpimän bassoäänen omannut upseeri ja herrasmies Hannu Heikkilä oli aikansa keskeinen oopperavaikuttaja. Hän oli Kansallisoopperan vahva voima ja ahkera työmyyrä: 100 roolia, 1700 iltaa, 20 oopperasuomennosta, ohjauksia ja satoja radio- ja tv-ohjelmia. Luontaisena diplomaattina ja puhujana Heikkilää arvostettiin myös yhteisten asioiden taitavana hoitajana. Hän toimikin monissa luottamustehtävissä, mm. Kansallisoopperan solistikunnan ja Lahden Oopperan johtajana. Heikkilä oli myös 1980-luvulla perustetun Suomen Oopperaliiton Solistipankin pääarkkitehti.

Kirja kertoo Hannu Heikkilän taiteilijantien Ullanlinnan porvariskodista sodan menetysten kautta laulunopiskelijaksi ja Suomen Kansallisoopperan bassosolistiksi. Se kuvaa 1950-1970-lukujen oopperaelämäämme ja sen korkeatasoista ensemblea. Mutta ennen kaikkea se kertoo taiteilijasta, jonka intohimona oli ooppera, joka rakasti työtään ja isänmaataan ja taisteli taiteenlajinsa puolesta.

Osta kirja verkkokaupastamme


    Paavo Heininen
VASTAAN, VÄITÄN

2023 | 9789526878188 | 92 s. (nid.)
Toim. Jan Blomstedt

Säveltäjä Paavo Heinisen (1938-2022) teksteissä puhuttelee sama täsmällisesti jäsentelevä, oikukas mutta syvällinen ajattelija kuin hänen musiikissaan. Jan Blomstedtin Heinisen jäämistöstä toimittama tekstikokoelma alkaa Soolohaastattelulla ja päättyy esseeseen Säveltäjän teologia, jossa Heininen pohtii uskonnollisen taiteen olemusta ja kirkkomusiikin säveltämisen herättämiä kysymyksiä.

Pieni, hauska ja kevyt, etenkin Heinisen mittapuulla aivan ainutlaatuisen helppolukuinen kirja, joka puhuu keskeisistä, painavista asioista niin, että kuka tahansa - ainakin suurimman osan - ymmärtää. (Kare Eskola, Yle Radio 1)

Osta kirja verkkokaupastamme


    Sari Rautio
IZUMI TATENO
pianon samurai


2022 | 9789526878171 | 304 s. (sid.)
Läpikuvitettu. Ulkoasu Erkki Mikola.

Vuodesta 1964 Suomessa vaikuttanut japanilainen pianotaiteilija Izumi Tateno (s. 1936) on rakastettu artisti kummassakin kotimaassaan. Kansainvälisesti arvostettu pianisti on yli 60-vuotisella urallaan soittanut tuhansia konsertteja ympäri maailman, levyttänyt pitkälti toistasataa äänitettä ja tehnyt myös maailmalla tunnetuksi monia niin suomalaisia kuin japanilaisiakin säveltäjiä.

Pianon samurai on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys Tatenon elämästä ja urasta. Kirja kertoo hänen elämäntarinansa alkaen lapsuudesta toisen maailmansodan aikaisessa Japanissa, halki opiskeluvuosien, Suomeen asettumisen ja kansainvälisen huippupianistin konserttiuran aina vuoden 2002 sairauskohtaukseen, toipumiseen ja lavoille paluuseen vasemman käden piano-ohjelmiston taitajana ja tunnetuksitekijänä.

Sari Rautio on espoolainen musiikin maisteri, joka on kirkkomuusikon työnsä ohella kirjoittanut musiikki- ja kulttuuriaiheisia artikkeleita ja henkilökuvia moniin eri julkaisuihin. Tämä on hänen ensimmäinen laajamittainen teoksensa.

Osta kirja verkkokaupastamme
    Kati Hämäläinen
UUSI VANHA MUSIIKKI

2022 | 9789526878157 | 132 s. (nid.)

Uusi vanha musiikki johdattaa barokkimusiikin esittämiskäytäntöihin ja niiden taustoihin, vanhojen soittimien erityispiirteisiin, viritysjärjestelmiin, soittotapoihin, musiikin retoriikkaan, tanssin yhteiskunnalliseen merkitykseen Aurinkokuninkaan aikana ja miesten ja naisten rooleihin barokin ajan näyttämömusiikkiteoksissa. Kirja päättyy esimerkkiin esittämiskäytännön tutkimuksen merkityksestä musiikin tekemisessä.

Kati Hämäläinen on musiikin tohtori ja historiallisten esittämiskäytäntöjen dosentti, vanhan musiikin spesialisti, cembalisti, urkuri ja yhtyeenjohtaja. Taiteellisen uransa ohessa hän on tutkinut historiallisia esittämiskäytäntöjä, julkaissut tutkimuksia ja artikkeleita.

Osta kirja verkkokaupastamme


    Aulis Sallinen
ELÄN, KIRJOITAN
muistikuvia ja pohdiskeluja


2022 | 9789526878140 | 172 s. (nid.)

"Kun lukija avaa kirjan, teksti on siinä eikä sen tekijän ja vastaanottajan välillä ole mitään, ei ketään. Siinäkö syy miksi minäkin kirjoitan?"

Aulis Sallinen kuuluu kansainvälisesti arvostetuimpiin säveltäjiimme. Hänet tunnetaan erityisesti oopperoistaan, mutta hän on säveltänyt myös kahdeksan sinfoniaa, kuusi jousikvartettoa sekä konserttoja ja kamarimusiikkia eri instrumenttikokoonpanoille.
Elän, kirjoitan on hänen kolmas kirjansa.

Sallinen kirjoittaa sujuvasti ja kiinnostavasti, viihdyttävästikin, ja aiheesta riippumatta tekstistä välittyvät kirjoittajan pitkä elämänkokemus ja laaja sivistys. (Hanna Isolammi, Muusikko-lehti)

Osta kirja verkkokaupastamme
    Tero Halvorsen
SEIJA SILFVERBERG
ballerina kuin liekki


2022 | 9789526878133 | 360 s. (sid.)
Kuvitettu, yli 130 valokuvaa

Seija Silfverbergin (s. 1935) tie imatralaisesta sotaorvosta juhlituksi prima ballerinaksi parrasvalojen loisteeseen on suomalainen sankaritarina. Se on tarina tytöstä, jolla oli unelma ja tahtoa toteuttaa se. Silfverberg oli 1960-1970-lukujen suosikkiballerina, vangitseva näyttämöpersoonallisuus, joka lumosi yleisönsä milloin klassisena ja tyylipuhtaana joutsenkuningattarena, milloin antiikin tarujen traagisena kostajattarena, milloin taas modernien balettien henkeäsalpaavana akrobaattitaiturina tai vamppaavana ilotyttönä.

Kirja on värikäs kuvaus ballerinan arjesta, työstä ja rooleista, mutta myös baletin sisäisistä jännitteistä ja aikansa kulttuurielämästä. Sivuilla vilahtelevat nimet Elsa Sylvesterssonista Klaus Saliniin ja Rudolf Nurejevista Galina Ulanovaan.

Kirja avaa lukijalle balettitanssijan elämää suurissa rooleissa näyttämöiden loisteesta mutta myös kulisseissa ja arjessa... Tero Halvorsen on tehnyt perusteellista työtä Seija Silfverbergin elämäkertaan tarvitsemansa materiaalien ja kirjan kuvituksen keräämisessä ja toimittamisessa. (Sirpa Koskinen, KU)

Osta kirja verkkokaupastamme
    Jean Echenoz
RAVEL
romaani


2019 | 9789526878126 | 165 s. (nid.)
Suomentanut Martti Anhava

"Hän lähettää pianistille lyhyen viestin jossa tekee tiettäväksi että tämän tulkinta rakentuu vääristelylle ja vaatii tiukasti tätä lupaamaan että soittaa hänen teostaan tarkalleen niin kuin se on kirjoitettu. Kun häkeltynyt Wittgenstein kirjoittaa vastauksessaan että tulkitsijoiden ei tule olla orjia, Ravel vastaa kolmella sanalla. Tulkitsijat ovat orjia." -- Ranskan huomattavimpiin nykykirjailijoihin lukeutuvan Jean Echenozin (s. 1947) pienoisromaani Maurice Ravelin viimeisistä vuosista.

Teos on autonominen ja itsevarma. Elämänvaiheiden kuvaukseen ei liitetä korostetun sepitteellistä tai metafiktiivistä kuonaa (...) Echenoz vastustaa sentimentaalisuuden houkutusta loppuun saakka. (Antti Hurskainen, Image)

Koskettava herkkupala [jota] on vaikea laskea käsistään... Martti Anhava on tehnyt suomalaiselle lukijalle palveluksen kääntämällä kirjan maukkaaksi suomeksi. (Jukka O. Miettinen, Rondo)

Osta kirja verkkokaupastamme


    Thomas Voigt
JONAS KAUFMANN
tenori


2019 | 9789526878119 | 208 s. (nid.)
Suomentanut Oili Suominen

Jonas Kaufmann on vakiinnuttanut erityisen asemansa oopperamaailman kirkkaimpien tähtien joukossa. Tässä kirjallisessa muotokuvassa laulaja keskustelee kriitikko ja musiikkitoimittaja Thomas Voigtin kanssa avoimesti ammattinsa valoisista ja varjoisista puolista. Puheen alla ovat Kaufmannin opintie laulajana, kokemukset oopperalavoilla ja konserttisaleissa, kohtaamiset suurten taiteilijoiden kanssa, suhde Schubertiin, Verdiin ja Wagneriin sekä varhaisen äänielokuvan aikakauden tenorihitteihin.

Kirja sisältää sekä arvokasta tietoa laulajille että valaisevia näkökulmia oopperan ystäville.

Osta kirja verkkokaupastamme


    André Gide
CHOPIN
merkintöjä, mielikuvia, muistoja


2017 | 9789526878102 | 160 s. (nid.)
Suomentanut Martti Anhava
Jälkisanat Risto-Matti Marin

Ranskalainen Nobel-kirjailija André Gide (1869-1951) mainitsi viettäneensä Frédéric Chopinin musiikin parissa enemmän aikaa kuin yhdenkään kirjailijan teosten äärellä. Gide oli etevä ja intohimoinen harrastelijapianisti, joka kaavaili lähes koko uransa ajan kirjaa Chopinin ja Robert Schumannin pianomusiikista: Schumann jäi hänen mielessään kuitenkin pian Chopinin varjoon, jonka musiikkia hän vertasi keskittyneisyydeltään ja teholtaan Charles Baudelairen runouteen. Gideä kismitti erityisesti oman aikansa pianovirtuoosien tapa soittaa Chopinia, joka ei vastannut hänen näkemystään tämän musiikin sisäisyydestä ja runoudesta ("he soittavat Chopinia niin kuin hän olisi Liszt... virtuoosilta Chopin karkaa kerta kaikkiaan"). Suunniteltu kirja ei koskaan valmistunut, mutta La Revue musicalessa julkaistiin vuonna 1931 aineistosta syntynyt essee "Notes sur Chopin", jonka Gide sisällytti myöhemmin koottuihin teoksiinsa. Päiväkirjamerkinnöillä ja muistiinpanoilla täydennetty laitos julkaistiin erillisenä kirjana vuonna 1948.

Chopinin musiikki on Gidelle oma maailmansa, jonka suojelemiseksi erilaisilta uhkilta ja vääryyksiltä on pantava peliin koko länsimainen sivistys... Se välittyy myös Martti Anhavan hienosti suomentamasta kirjasta, joka on varustettu Risto-Matti Marinin pianistista perspektiiviä laajentavalla jälkikirjoituksella. (Antti Häyrynen, Rondo)

Osta kirja verkkokaupastamme
    John Eliot Gardiner
MUSIIKKIA TAIVAAN HOLVEISSA
J.S. Bach - muotokuva


2015 | 9789529351060 | 688 s. (sid.)
Suomentanut Sampsa Laurinen

John Eliot Gardiner näki varhaislapsuudessaan aamuin ja illoin meidän kaikkien tunteman muotokuvan Johann Sebastian Bachista. Alkuperäistä öljyvärimaalausta säilytettiin hänen lapsuudenkodissaan turvassa toisen maailmansodan pommituksilta. Jo pikkupoikana hän aloitti tutkimusmatkansa Bachin musiikkiin, ja nykyään hänet tunnetaan yhtenä säveltäjän huomattavimmista tulkitsijoista - tähän kirjaan hän on kiteyttänyt tuon elämäntaipaleen keskeiset oivallukset.

Viimeisimpien Bach-tutkimusten tuella Gardiner yltää aiempaa pidemmälle, sillä hän kuvaa ihastuttavan havainnollisesti, millaisessa Euroopassa Bach eli, millaisia uusia ideoita hän kehitteli, miten hän työskenteli, miten hänen teoksensa rakentuivat ja miten tuo musiikki saavuttaa ilmaisuvoimansa - samalla Gardiner rohkaisee kysymään, mitä tämä kaikki kertoo säveltäjästä itsestään, ihmisestä nimeltä Johann Sebastian Bach.

Varmaan tämä on mieluisin ja luullakseni paras musiikkikirja, mitä minua vastaan on tullut. Kaikista taidetta ja kulttuuria käsittelevistä teoksista se myös on kärkiryhmää. (Jukka Kemppinen)

Osta kirja verkkokaupastammeFuga Oy | www.fuga.fi | fuga@fuga.fi | puh. 0414467176