fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Giuseppe Verdi
Rigoletto

FUGA 9257

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Odotettu DVD-julkaisu Usko Viitasen (1928–2005) legendaarisesta Rigoletto-tulkinnasta vuodelta 1975! Levy sisältää kaksi versiota Hannu Heikinheimon ohjaamasta produktiosta: toinen suomeksi ja toinen italiaksi laulettuna. Muissa rooleissa nähdään mm. Pirkkoliisa Tikka, Seppo Ruohonen, Matti Salminen, Martti Wallén ja Aino Takala. Rampa hovinarri, Rigoletto, on Usko Viitasen muistetuin roolisuoritus. Luigi Ricci totesi, ettei Italiassa ollut Tito Gobbin jälkeen ketään Viitasen veroista Rigolettoa! Nyt käsillä oleva Hannu Heikinheimon tv-ohjaus oli aikansa merkkitapaus ja se esitettiin kaikkien Pohjoismaiden televisioissa sekä Neuvostoliitossa, jossa ooppera saavutti yli 250 miljoonaa katsojaa.

Rooleissa:
Rigoletto - Usko Viitanen
Gilda - Pirkkoliisa Tikka
Mantuan herttua - Seppo Ruohonen
Kreivi Monterone - Matti Salminen
Sparafucile - Martti Wallén
Maddalena - Aino Takala
Giovanna - Mirjam Hannula
Kreivi Ceprano - Hannu Salmenkallio
Kreivitär Ceprano - Rita Bergman
Borsa - Eero Erkkilä
Marullo - Hannu Malin
Upseeri - Pekka Sirola
Paashi - Raija-Leena Utela

Radion sinfoniaorkesteri, joht. Okko Kamu
Suomen kansallisoopperan mieskuoro

Ohjaus Hannu Heikinheimo

Tekniset tiedot
Kesto 108 + 108 min
Kuva PAL / 4:3
Ääni DD 2.0 (dual mono)
Maakoodi 0 (aluevapaa)

Arvioita levystä

Helsingin Sanomat: Yksi vuoden 2008 parhaista levyistä
Rondo: Kuukauden DVD (1/2009)

Usko Viitasen Rigoletto raastaa
Tässä se on, suomalaisen oopperahistorian legendaarisimpia roolitöitä. Usko Viitasen Rigolettolla on sellainen maine, että oli jo aika saada vuonna 1975 oopperasta tehty televisioversio dvd-levitykseen. Viitanen lauloi roolia Kansallisoopperassa vuosina 1963-1978. Meille, jotka sitä emme luonnossa ehtineet nähdä, dvd antaa hyvän kuvan siitä totaalisesta antaumuksesta ja raastavuudesta, jolla hän roolia tulkitsi.
  Hannu Heikinheimon tv-ohjaus onnistuu lähikuvillaan välittämään emotionaalisen ja konstailemattoman tyylin. Tekokyyneleetkin virtaavat. Sikäli dvd tarjoaa mielenkiintoisen vertailukohdan Kansallisoopperan uuteen, kliiniseen Rigolettoon. Oliko suomalainen oopperanteko ennen kotikutoisuudessaankin tasokkaampaa ja luontevampaa? Jokainen saa itse vastata tähän kysymykseen.
  Tv-oopperasta tehtiin kaksi versiota, suomen- ja italiankielinen, ja ne ovat valittavissa dvd:llä. Vaikka suomen käyttö voikin tuntua vanhanaikaiselta, siinä on etunsa: kielen ja ilmaisun välinen suhde on suora. Miljööt ovat sitä mitä libretossa lukee. Kuvaustunteja Pasilan tv-studiossa ei säästelty, ja satsaus näkyy ja kuuluu. Tietenkin voi kysyä, sopiiko näin psykorealistinen suurten tunteiden ilmaisu televisioon, mutta esitys on kuitenkin uskottava aikansa tuote.
  Viitasen Rigolettossa vaikuttaa sen ilmaisuskaalan laajuus. siinä on rujoa komiikkaa, kärsimystä, hellyttä, kostonhimoa - ja kaiken peittää melankolinen suruverho, kuten aikalaiskriitikot luonnehtivat. Baritoni soi jalona, ja näytteleminen on kokonaisvaltaista.
  Muu miehitys koostuu aikansa nuorista huipuista. Pirkkoliisa Tikka tekee monisyisen Gildan, vaikka ääni vähän kimittää. Seppo Ruohonen on rehevän loistokas herttua, mutta laulussa on paineisuutta. Hurjan vaikutuksen tekee Matti Salminen Monteronen roolissa: mikä jyly ja auktoriteetti hänellä oli jo kolmekymppisenä!
  Martti Wallénin pahaenteine Sparafucile ja Aino Takalan aistikas Maddalena edustivat kokeneempaa kaartia. Okko Kamu johtaa Radion sinfoniaorkesteria vetrein ja iskevin ottein.
- Harri Kuusisaari (Rondo 1/2009)

Upea dokumentti
Markkinoille on juuri saatu Fugan ja Ylen dvd-levy, jossa nähdään ja kuullaan Hannu Heikinheimontv-ohjaama suomalainen Rigoletto vuodelta 1975. Eiköpähän liene oikein sanoa, että tuotanto ei olisi ollut mahdollinen ilman Usko Viitasta, jonka Rigoletto-tulkinta on yhäti legendaarinen, eikä todellakaan syyttä. Mutta ooppera on ennen kaikkea ensemble-taidetta ja niin tälläkin tallenteella Viitanen on olennaisesti primus inter pares, ensimmäinen vertaistensa joukossa. Epookin vaihtoa vierastaville tiedoksi, että tällä tallenteella kaikki on niin kuin pitääkin; Kalevi Liski ja Seppo Nurmimaa loihtivat eteemme muinaisen hovin näkyjä. Näin musiikki ja miljöö ovat harmoniassa säveltäjän tarkoittamalla tavalla. Mitä pidemmälle esitystä seuraa, sitä tärkeämmäksi tämä ennalta määrätty sopusointu muodostuu. Tallenne on must-tallenne jokaisessa kulttuuria arvostavassa suomalaiskodissa.
- Jukka Määttänen (Nykypäivä 5.12.2008)

Kansallisoopperan tähtihetki
Kansallisoopperamme ylsi syksyllä 1975 kansainväliseen huipputasoon. Tuolloin filmattiin Giuseppe Verdin Rigoletto kotimaisin voimin (...) Tuloksena oli harvinaisen värikäs ja emotionaalisesti polttava draama, joka säväyttää yhä. Okko Kamun vetävä orkesteriosuus ja Hannu Heikinheimon väkevä ohjaus sytyttivät laulajamme vangitseviin suorituksiin. Ylinnä säteilee Usko Viitasen herkkä ja hirmuinen roolityö nimiosassa, jossa hän oli Luigi Riccin mukaan ajan etevin ja Tito Gobbin tasoinen. (...) Äidinkieli tuo esitykseen kommunikatiivisuutta, jota kaivattaisiin nykyäänkin.
- Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat 6.12.2008)