fuga

grammari


Etusivu

Verkkokauppa

Levytuotanto

Myymälämme

Yhteystiedot


Musiikkitietoutta


In English


Kalevi Kiviniemi
OrganEra 14
Cavaillé-Coll

FUGA 9282

Arvioita levystä
Osta tämä levy Fugan verkkokaupasta!

Urkumaailman Stradivarius, Saint-Ouenin katedraalin urut houkuttelivat Kalevi Kiviniemen levytysmatkalle Normandian pääkaupunkiin Roueniin. Kiviniemi soittaa levyllä ohjelmistoa jolla on historialliset kytkökset juuri tähän katedraaliin. Levytys Rouenissa on ollut Kiviniemen haaveissa jo pitkään. "Soittaminen näillä uruilla tuntuu siltä, kuin olisin päässyt kotiin. César Franck, Marcel Dupré ja Cavaille-Coll-urut ovat syynä siihen, miksi minusta tuli urkuri. Saint-Ouenin katedraali on puolestaan muokannut Duprésta sen mikä hän on. Tunne on selittämättömän voimakas", kertoo Kiviniemi innoituksensa lähteistä. Levytyksen toteutuminen vaati usean vuoden valmistelutyön. Prosessi oli kuitenkin vaivan arvoinen. "Tämä on elämäni tärkein levytys. Vaikka olenkin Suomessa syntynyt, sielussani soi ranskalainen musiikki", Kiviniemi tunnustaa. Levyn sointimaailmasta vastaa Kiviniemen luottoäänittäjä Mika Koivusalo.

Kalevi Kiviniemelle myönnettiin maaliskuussa 2009 Säveltaiteen valtionpalkinto tunnustuksena hänen pitkästä urastaan taidemusiikin alueella.

Levyn kappaleet

1-3. Suite francaise (Kiviniemi improv.)
 Caprice héroique - hommage à Aristide Cavaillé-Coll)
 Souvenir - hommage à Madame Dupré
 Carillon - hommage à Marcel Dupré
4-5. Annonciation, op. 56 (Marcel Dupré)
6. Magnificat (Gloria), Op 18 / 15 (Marcel Dupré)
7. Vitrail, Op 65 (Marcel Dupré)
8. Toccata - hommage à Albert Dupré (Kiviniemi improv.)
9. Toccata (Henri Nibelle)
10. Pastorale, Op 19 (César Franck)
11-13. Sonate 3, Op 56 (Alexandre Guilmant)
14. Toccata (Widor, Sinfoniasta no 5, Op 42/1)
15. Andante sostenuto (Widor, teoksesta Symphonie gothique, Op 70)
16. Final (Widor, Sinfoniasta no 8, Op 42/4)

Kalevi Kiviniemi, urut (Saint-Ouenin katedraali, Rouen)

Arvioita levystä

***** Simply the best demonstration disc for organ I have encountered, not to mention its high musical values (...) A very special disc, not to be missed. (linkki arvosteluun)
- John Miller (sa-cd.net)

[Kiviniemi] elää nyt uransa huippukautta, etenkin esiintyessään ranskalaisen ohjelmiston tulkkina (...) [Improvisaatiot] ovat keskitettyjä ja tyylikkäitä, ja katedraaliurut soivat hullaannuttavan monipuolisesti. Alexandre Guilmantin kolmas urkusonaatti, Marcel Duprén Annonciation-sarja sekä Charles-Marie Widorin sinfonioiden erilliset osat, mukana myös kuuluisa Toccata, tekevät Kiviniemen uutuudesta erään parhaista koskaan kuulemistani urkulevyistä.
- Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat 7.6.2009)